Skip to main content

Det finns tre huvudsakliga skäl till att du kan få silverfiskar i badrummet:

Fuktighet: Silverfiskar trivs i fuktiga miljöer, och badrummet är ofta den mest fuktiga platsen i hemmet. Fukten kan komma från dusch, badkar, handfat, toalett och tvättmaskin.

Föda: Silverfiskar äter en mängd olika saker, bland annat stärkelserika produkter som mjöl, pasta och bröd, men även socker, fett och döda insekter. I badrummet kan de hitta matrester, hudavlagringar, hår och avlagringar i avlopp.

Gömställen: Silverfiskar är skygga och gillar att gömma sig i mörka, trånga utrymmen. Badrummet har ofta många springor och sprickor där de kan gömma sig, till exempel bakom kakelplattor, under badkaret och i golvbrunnar.

Andra faktorer: Silverfiskar kan också komma in i badrummet genom att följa rörledningar eller genom att ta sig in via otätheter i dörrar och fönster.

Att bli av med silverfiskar i badrummet kräver en kombination av förebyggande åtgärder och bekämpningsmetoder.

Förebyggande åtgärder:

Fuktighet: Silverfiskar trivs i fuktiga miljöer, så det är viktigt att sänka luftfuktigheten i badrummet. Vädra ordentligt efter dusch och bad, använd en fläkt eller avfuktare, och se till att badrummet har god ventilation.

Städning: Dammsug och våttorka regelbundet i badrummet, speciellt i hörn och vrår där silverfiskar gömmer sig. Se till att ta bort damm, hår och smulor som kan ge dem mat.

Förvaring: Förvara kläder, handdukar och toalettpapper i stängda skåp eller lådor. Silverfiskar kan äta på textilier och papper.

Tätning: Täta eventuella springor och hål i badrummet, speciellt runt rör och golvlister. Detta förhindrar att silverfiskar tar sig in.

Bekämpningsmetoder:

Fällor: Det finns olika typer av fällor för silverfiskar, t.ex. klisterfällor och giftfällor. Fällorna placeras ut i badrummet på platser där silverfiskar ofta syns.

Kiselgur: Kiselgur är ett naturligt bekämpningsmedel som dödar silverfiskar genom att torka ut dem. Strö kiselgur bakom lister, i hörn och vrår, och på andra platser där silverfiskar gömmer sig.

Rödcederolja: Rödcederolja har en doft som silverfiskar inte gillar. Placera ut bitar av rödcederträ eller doftspridare med rödcederolja i badrummet.

Professionell bekämpning: Om du har ett stort problem med silverfiskar kan du kontakta en professionell skadedjursbekämpare.

Tips:

  • Var konsekvent med dina åtgärder. Det kan ta tid att bli av med alla silverfiskar.
  • Kombinera olika bekämpningsmetoder för bästa resultat.
  • Använd giftfria bekämpningsmedel om du har husdjur eller små barn.

Här är några resurser med mer information om silverfiskar:

Lycka till!